Videoproduksjon i praksis
En ting er å bestemme seg for å lage video. En annen ting er å komme i gang. Nå er det ikke kun en vei til mål, men det viktigste er at du har en plan. Det som fungerer for noen, fungerer ikke nødvendigvis for alle. Nedenfor følger noen punkter du bør tenke gjennom for å komme i gang:
- Mål og planlegging
- Skriv et enkelt script
- Hvordan stille inn kamera riktig
- Sette opp enkelt studio
- Forberede deltagere
- Filme for redigering
- Organiser klippene dine
- Redigere videoen
- Velge musikk og lydeffekter
- Spill inn voiceover eller stemme til din video
- Videohosting
1) Mål og planlegging
Før du setter i gang med å filme og redigere video, må dere diskutere internt hva formålet med videoen er og ha en klar formening om hva dere ønsker å oppnå. Hvis ikke vil dere opleve at det blir vanskelig å komme videre i prosjektet og kaste bort verdiful tid.
Vi anbefaler at dere lager et enkelt spørreskjema og sender rundt til alle som er involvert i prosjektet. Aktuelle spørsmål dere må få svar på er:
- Hvem er mågruppen? Hvilke personas prøver dere å nå i hvilke segmenter og bransjer. Personas er semifiktive representanter for deres mest typiske kunder.
- Hva er målet? Ønsker dere å øke merkevarebvistheten, selge flere produkter eller kanskje lansere et nytt produkt?
- Hvor skal videoen publiseres og leve videre? Skal den publiseres på LinkedIn eller skal den leve på en landingsside i en gitt periode. Vi anbefaler å målrette videoen mot et medium først, deretter kan dere finne metoder for å republisere videoen i andre kanaler
- Når skal en bestemt video publiseres? Hvor lang tid dere har på å lage videoen er med på å bestemme budsjett og omfang
- Hva er budsjettet? Video kan være dyrt, men det trenger ikke nødvendigvis å være det..Dette er ikke minst viktig i forhold til neste punkt.
- Hvilket ambisjonsnivå har dere med videoen og hva kreves av kreative ferdigheter? Dette er et viktig spørsmål. Du kan lage en video og spre i sosiale medier på minutter, og det krever ikke mye av hver enkelt. Men skal du lage animasjoner, legge inn intro, redigere i et profesjonelt program som Adobe Premiere Pro og legge til musikk og andre effekter øker behovet for noen med kompetanse og erfaring.
- Hvordan vil dere måle om videoen lykkes? Velg gjerne flere KPI’er som samsvarer med deres mål og hensikten med å lage videoen i utgangspunktet. Hvor dere hoster videoen vil også være avgjørende for hvile tall og analysemateriell dere får ut. Vi kommer nærmere inn på dette teamet i analysedelen lenger ned.
2) Gjør det enkelt for deg selv - Skriv et script!
Det er ikke alltid du trenger et script. Vlogging eller videoer av mer uformell karakter trenger ikke et script for å fungere. Mange av disse videoene kjennetegnes nettopp av impulsivitet.
Men de aller fleste videoene du legger ut vil trenge en eller annen form for script. Hvis du jobber uten script vil du bruke unødvendig mye tid på å filme nye klipp og redigering. Med god planlegging vil produksjonstiden gå betydelig ned. Det handler også om å innarbeide gode rutiner og at du har en fast prosedyre du følger.
Et script trenger ikke være komplisert. Start gjerne med en enkel tabell med to kolonner. I venstre kolonne skriver du hva du skal si, i høyre hva som skal skje på kameraet (B-roll eller klipp i tillegg til hovedsekvensen), eller hvilke visuelle ideer og medier du ønsker. Husk at det ikke er et blogginnlegg du skriver, men at det skal følges naturlig å si forran et kamera. Vi bruker et annet språk når vi prater enn når vi leser.
Alle som leser opp et script foran kamera bør øve på forhånd. Det hjelper å kjenne teksten godt og ha øvd inn en naturlig tone for å sikre god flyt. Ofte vil du oppleve at når du leser teksten høyt, bruker du litt andre ord enn om du leser det inni deg. Dette er et sikkert tegn på at du bør endre teksten.
Et script er som regel ikke veldig langt. Når du blir vant til å jobbe på denne måten tar det heller ikke mye tid. Et script på ca 350 ord tilsvarer en video på ca 2 minutter.
3) Hvordan bruke kameraet riktig?
Den enkleste måten å komme i gang med video er å bruke det kamera du har med deg i lomma hele tiden. Kameraene som følger med smarttelefonen er i dag så bra at for mange så holder dette i mange sammenhenger.
Mange venter med å komme i gang fordi de tror de ikke har utstyr og kompetanse nok. Dette er en håpløs strategi. Les deg gjerne opp på hva du trenger av utstyr og redigeringsmuligheter for å lage bedre videoer, men den beste måten å lære på er å eksperimentere med det du har for hånden. Med iPhone og iMovie kan du lage gode og engasjerende videoer uten at det koster deg noe som helst.
En ting får vi ikke repetert mange nok ganger. Innhold trumfer alltid kvalitet. Videomarkedsførng handler om å være relevant og å nå ut med et budskap til dine personas gjennom den digitale kundereisen.
a) Filme med iPhone

Det første du må tenke på er at du har nok lagringsapasitet på telefonen din. Deretter sett telefonen i flymodus og ikke forstyrr.
Når du filmer med smarttelefon tenk alltid på hvilket format du filmer for. Eksempelvis vil det være best å filme i portrett eller kvadrat hvis du skal publisere på Instagram, mens landskap eller 16:9 format er best egnet for LinkedIn, Facebook eller på hjemmesiden.
Du vil ofte oppleve at kameraet prøver å justere fokus ettersom du beveger kameraet rundt. Du kan unngå dette ved å fokusere på et objekt og deretter holde fingeren på objektet til du ser en gul boks med AE/AF lock info.
Hvis du vil ta filmingen med iPhone ett skritt videre kan du vurdere å kjøpe en app som Filmic Pro. Denne appen gir deg tonnevis av muigheter for å stille inn kameraet for å få ønsket effekt.
Når det kommer til redigering kan du velge mellom mange gode apper. Hvis du ønsker full kontroll over redigeringen anbefaler vi Luma Fusion. En del å lære her, men når du først har forstått grunnprinsippene, er det lett å redigere profesjonelle videoer på farten. Luma Fusion er dessuten helt rå på iPad med en Apple penn. Anbefales!
b) Filme med profesjonelle kameraer
Selv om du kommer langt med en smarttelefon vil likevel et proffesjonellt DSLR kamera eller systemkamera gi deg helt andre muligheter. Her er det så mye å velge mellom at det blir vanskelig å anbefale et enkelt kamera.
Vi kan imidlertid anbefale speiløse systemkameraer som Canon EOS m50, Canon EOS m6, eller opp en klasse til Panasonic GH5, Sony 6400 bare for å nevne noe.
c) Kamerainnstillinger
Det finnes mange ressurser på nettet om hvordan du best kan stille inn kameraet ditt for beste resultat. Nedenfor følger noen av de viktigste innstillingene du må se nærmere på:
- Blenderåpning - Hvor mye lys du slipper inn ved å justere åpningen på kameraet
- Eksponering (Shutter speed) - Vi kjører en regel hos oss, og det er at hvis du filmer med 30 FPS så dobler vi eksponeringen til 1/60, eller 24 FPS til 1/50
- Bilder i sekundet (FPS - Frames Per Second) - De vanligste FPS’ene er 30 eller 24.
- Oppløsning - Kameraer kommer ofte nå med 4k, men det er mer enn nok i de fleste anledninger å filme i full HD. Jo høyere kvalitet jo større filer må du lagre. Hvis du eksempelvis filmer for YouTube holder det ofte å filme i HD.
- ISO - Dette avgjør hvor sensiivt kameraet ditt er for lys. Jo mørkere det er når du filmer je høyere ISO trenger du. Utfordringen er at jo høyere ISO, jo mer kornete blir bildet og motsatt. Derfor lønner det seg å bruke lyssetting for å filme med lav ISO, selv om det er mørkt.
- Hvitbalanse - en viktig innstilling som forteller kameraet hva som er hvitt. Dette må stilles inn manuellt, selv om du kan sette dette på automatisk på kameraet. Du kan få kjøpt en White balance kort for å gjøre denne oppgaven enklere.
- Fokus - Du kan også stille inn fokus på automatisk, men ofte får du bedre resultater med manuell fokus.
4) Oppsett av studio (lokasjon)
Hva trenger du? - tillegsutstyr
Kamerastativer - Du vil trenge en, to og sansynligvis flere stativer og tripods. Du har stativer tilpasset mobil og stativer for speilrefleks- eller speilløse kameraer. I Effekt Digital bruker vi en blanding av selfie-stang for mobil, tripod for mobil, kombinert tripod- og selfie-stang for vårt speilløse canon kamera, og i tillegg en teleskop-tripod / kamerastativ som kan filme i øye-høyde når du står et par meter vekk fra kamera. Vi har også et bittelite tripod stativ til vårt webkamera, Logitech 922c.
Mikrofoner - Når det kommer til kvalitet er god lyd en forutsetning. For å oppnå god lyd trenger du i mange tilfeller en ekstern mikrofon. Når det er sagt tar eksempelvis nyere iphone’er opp veldig god lyd og enkelte kameraer tar opp grei lyd hvis du står nærme kameraet. Utfordringen er at du ofte er på steder med støy, eller du vil stå 2-3 meter fra kameraet. Da vil behovet for en ekstern mikrofon melde seg raskt.
Lyssetting - Lysseting er også viktig for å høyne kvaliteten på video. Når det er sagt kan dagslys gjennom et vindu gjøre susen. Men ellers vil du etter hvert finne ut at det er smart å innvestere i ekstra led-lys e.l. lignende for å oppnå ønsket effekt.
5) Forberede deltagere før innspilling
Når du skal ha andre deltagere foran kameraet er det viktig å forberede og legge til rette god tid i forveien. Vi har en tendens til å bli veldig usikre og ukomfortable med en gang vi får et kamera stukket opp i ansiktet. Det er helt naturlig og det krever øvelse å bli trygg foran et kamera.
Sørg derfor for at deltagere får scriptet til gjennomlesning i god tid før filminnspilling. Gi også beskjed om at det ikke er nødvendig å pugge eller lære scriptet utenat. Du kan ha en laptop og et dokument med tekst som spilles inn avsnitt for avsnitt.
Mange bruker også teleprompter for lengre tekster. Da sitter kameraet bak skjermen med tekstingen, asom gjør at du ser inn i kameraet samtidig som du leser teksten. Dette krever også trening, men mange lykkes med å fremstå naturlig selv om de leser på en skjerm. Her også gjelder det å kunne teksten godt på forhånd.
6) Film med tanke på redigering
Å lage video består som kjent av å filme og rediger i etterkant. Begge deler er krevende. Når du filmer er det viktig å ha i hodet at noen skal redigere videoen i etterkant, enten det er deg selv eller andre.
Husk å la klippene være litt lengre enn det du trenger både før og etter selve innholdet. Det gjør det lettere å klippe i etterkant. Lag mange små sekvenser og bruk gjerne to kameravinkler hvis du har to eller flere kameraer tilgjengelig.
For å sykronisere flere kameraer og kanskje også eksternt lydopptak er det smart, og god vane, å klappe i hendene en gang høyt i begynnelsen av hvert klipp.
7) Organiser klippene dine
Dette er kanskje ikke det mest spennende med å lage videoer, men det kan spare deg for veldig mye tid og brydderi.
Filstørrelsen på video kan være betydelig, så det kan være smart å lagre disse på en ekstern harddisk. Deretter er det viktig å alltid ha en overordnet prosjektmappe med undermapper som videoklipp, lydfiler, stillbilder, grafikk og animasjoner.
8) Finn riktig musikk og lydeffekter
Musikk og lydeffekter kan løfte videoen betraktelig. For å finne riktig lyd finnes det mange gode nettsider du kan søke på. Vi anbefaler at du abonnerer på en premium leverandør av musikk for å unngå problemer med royalties osv.
Programmer vi anbefaler er Premiumbeat, Epidemic Sound og Artlist for å nevne noen.
9) Spille inn voiceover
Hvorvidt du trenger å spille inn en egen voiceover kommer an på type video. En voiceover er nettopp en fortellerstemme som ikke er den som står foran kameraet. Det er viktig med god kvalitet, men du trenger definitivt ikke å leie inn en lydtekniker for å få god lyd. Et stille rom, unngå forstyrrelser og vurder å investere i en god mikrofon, og du er i gang.
10) Videoredigering
Det finnes mange gode videoredigeringsprogrammer og apper. Hva som er best for deg kommer helt an på dine behov og ønsker. En del er lette å komme i gang med, mens andre krever at du investerer båd etid og penger. Nedenfor følger noen råd basert på egne erfaringer gjennom lang tid.
Adobe Premiere Pro er et profesjonelt videoredigeringsprogram for deg som virkelig ønsker å lære deg alt om videoredigering. Premiere Pro brukes av profesjonelle filmskapere og gir deg et hav av muligheter. Det fine her er at det finnes mengder av kurs og videoer på nettet for selvstudium.
Adobe Premiere Rush er for deg som ønsker et enklere men likevel et kraftig verktøy når du skal lage videoer for eksempelvis sosiale medier. Læringskurven er definitivt ikke så bratt og du kan redigere enkelt enten på mobil, nettbrett eller pc.
Camtasia er etter min mening det aller beste programmet for å filme skjermen din. Du kan filme hele skjermen, låse et bestemt vindu eller tilpasse til et bestemt område etter eget ønske. Deretter er det bare å begynne å redigere. Du kan legge til effekter, introer og outroer, ferdige maler for titler, overganger og så mye mer.
Luma Fusion er min favorittapp for videoredigering på mobil eller nettbrett. Dette er det nærmeste du kommer profesjonelle videoredigeringsprogrammer for pc eller Mac.
11) Videohosting
Med en gang du kommer i gang med videomarkedsføring, vil spørsmålet omm hvor du skal hoste videoene dine komme opp. Det er også her mange bra løsninger å velge mellom, så la oss ta for oss noen av de beste etter vår mening.
YouTube:
Du kommer ikke utenom YouTube hvis du tar video alvorlig. YouTube er verdens største plattform for video, verdens nest største søkemotor, etter Google. (YouTube eies av Google) og verdens tredje mest besøkte webside. Samlet ser vi over 5 milliarder videoer på YouTune hver eneste dag. I tillegg er det gratis å starte en kanal på YouTube og legge ut så mange videoer du mætte ønske.
YouTube er bra for å rangere høyere i søkemotorene, først og fremst Google. Derfor er det en god ide å bygge en tilstedeværelse på denne kanalen. Seere kan velge å følge deg, og du kan på den måten bygge et større og større publikum ved at de abonnerer på din kanal og blir varslet når du legger ut nye videoer. YouTube gir deg fleksibilitet til hvordan du vil bygge kanalen din. Du kan lage serier med ulike teamer ved å dele opp videoene dine i ulike spillelister.
En utfordring med YouTube er at publikum blir presentert for brukerstyrt annonsering og blir anbefalt andre videoer basert på hva de ser på, noe som øker sjansen for å de hopper videre uten at du får muligheten til å konvertere seeren eller vite hvem eller hva de er ute etter. Fluktraten kan derfor være høy, noe som betyr at du også sterkt bør vurdere andre plattformer i tillegg til YouTube.
VidYard:
Vidyard er for bedrifter som trenger en profesjonell videohost hvor du kan admnistrere og publisere til sosiale medier og websider fra en sentral lokasjon. Vidyard gir deg muligheten til å endre design, farger, og utseende for å tilpasse bedriftens merkevare. Vidyard er selvfølgelig fullstendig fri for annonser, men i stedet tjener de penger på at dere som bedrift abonnerer på deres tjeneste.
Vidyard er meget god på å analysere dine videoer og hvordan publikum ser og konsummerer dine videoer. Hvor lenge ser hver enkelt på en video, når dropper de fleste ut, noe som gjør at du kan forbedre og endre på hvordan du lager dine videoer i forhold til dine personas og målgrupper. I tillegg tiilbyr Vidyard en sømløs integrasjon med eksempelvis HubSpot, og du blir varslet omgående hvis en potensiell kunde har sett en bestemt video.
I tillegg kan du personalisere videoene dine, slik at navnet til seeren dukker opp på bestemte steder i videoen, og du kan legge inn calls-to action og formularer for å konvertere seere til konkrete leads i HubSpot.
Wistia:
Wistia er nok en sterk konkurrent på markedet med mange av de samme funksjonene som hos Vidyard. Vi anbefaler derfor at du tar en titt på deres prisstruktur og sammenligner de ulike egenskapene for hver av disse løsningene. Uansett hva du ender opp med er du sikret en profesjonell leverandør av videohosting med mange muligheter for tilpasnig, design og analyse.